Wednesday, October 16, 2013

Jom kita guna Sukan Badminton untuk Keamanan

"Badminton ba Dame" Dilancarkan

Keamanan dan Sukan dan BWF telah melancarkan projek kedua mereka bersama untuk menggalakkan keamanan dan perpaduan sosial melalui badminton.
Berikutan kejayaan kerjasama dengan "Badminton por la Paz" Projek di Columbia pada tahun 2011, Keamanan dan Sukan dan BWF telah bekerjasama rapat dengan NGO di Timor Leste, Badminton Asia dan Federacion de Badminton de Timor Leste pada projek yang akan memberi peluang untuk belia terdedah kepada belajar melalui badminton.
"Badminton ba Dame" (Badminton untuk Keamanan dalam bahasa Tetum) adalah satu projek menggunakan badminton dan nilai-nilai untuk mengajar budaya keamanan kepada orang-orang muda di Timor-Leste dengan memudahkan dialog dan perpaduan sosial.
Badminton akan ditawarkan kepada anak-anak muda yang tinggal di kawasan miskin daripada Dili modal untuk menyokong integrasi sosial dan menentang pengaruh kumpulan-kumpulan ganas.

Projek ini akan dirasmikan pada mulanya enam pusat belia di dalam dan sekitar Dili pada 15 dan 17 Jun, dengan hari permulaan pada 18 Jun yang membawa bersama-sama orang-orang muda dari semua 10 pusat yang terlibat dalam program ini dengan kehadiran Setiausaha Negara Sukan HE Encik Manetelu dan Encik Kaveh Mehrabi, sebuah "Champion untuk Keamanan" yang mewakili Presiden Keamanan dan Sukan, Encik Joël Bouzou.
Keamanan dan Sukan Media
Laman web: www.peace-sport.org
Lebih lanjut mengenai Keamanan dan Sukan / BWF Projek

No comments:

Post a Comment